Lexiq

POS terminál

A POS terminál az az elektronikus bankkártya-olvasó készülék, amin keresztül az üzletekben, éttermekben vagy mozgó árusítóhelyeken bankkártyával lehet fizetni.

POS terminál egy asztalonMaga a készülék egy kis számítógép, amivel a következő lépésekben történik a fizetés:

  1. Az eladó beviszi a fizetési összeget, akár a készüléken lévő nyomógombok segítségével, akár úgy, hogy a terminál a pénztárgéphez van kötve.
  2. A vásárló a bankkártyáját beledugva vagy fölétartva (azaz PayPass‑szal), vagy a mobiltelefonját közel tartva (azaz NFC‑vel) fizet, szükség esetén megadva a PIN‑kódját is.
  3. A készülék leellenőrzi, van‑e elég pénz a vásárló bankszámláján, és rögtön visszajelzést is küld a képernyőjén a fizetés sikerességéről vagy meghiúsulásáról.

Ha egy webáruház azt hirdeti, hogy a kiszállítás során POS terminálon keresztül is lehet fizetni, az azt jelenti, hogy amikor megérkezik a csomagod, a futárnál lesz egy ilyen vezeték nélküli készülék is, és az ajtódban ki tudod fizetni a csomag értékét bankkártyával.

Ha egy üzletben ki van írva, hogy a POS terminál átmenetileg nem működik, akkor az azt jelenti, hogy akkor éppen nem lehet bankkártyával fizetni, csak készpénzzel (például mert épp beragadt a készülék egyik gombja, és a cserekészülékre várnak, vagy a bank éppen szoftvert frissít, és addig a terminálok nem tudnak kommunikálni vele).

A POS szó az angol Point OSale (magyarul értékesítési pont) rövidítése, utalva arra, hogy a fizetéshez használt kis számítógép ott helyben van, ahol az árut megveszed (pl. barkácsboltban, bolhapiacon) vagy ahol a szolgáltatást megkapod (pl. fodrásznál, taxiban).

(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!