Lexiq

Portfólió

1.

A portfólió a gazdaságban egy ember vagy vállalat befektetéseinek összessége.

Portfólióról akkor lehet beszélni, ha valakinek különböző típusú befektetései vannak (például részvény, állampapír, ingatlan stb.), illetve ezekből is több különböző változattal rendelkezik (például különböző cégek részvényei, eltérő típusú állampapírok, magánlakások és irodaházak egyaránt stb.). A portfólió kialakításának előnye, hogy a befektető vagyona nem csupán egyetlen befektetési formától függ, hanem több lábon áll, így csökkentve a pénzügyi kockázatot.

2.

A művészetben és más olyan szakmákban, amelyek a képi meggyőzésen alapszanak, a portfólió egy olyan összeválogatott képgyűjtemény, amivel bemutatja valaki a korábbi munkásságát.

Ilyen portfóliójuk van például a grafikusoknak és a webdizájnereknek, lehetőleg úgy összegyűjtve az addigi munkáikat, hogy minden képességük megmutatkozzon benne, sőt a női és férfi modelleket is a saját magukról készített fényképeikből álló portfóliójuk alapján hívják újabb fotózásokra.


A kifejezés az angol portfolio (=‘dosszié’) szó magyarosításával került be nyelvünkbe, emiatt gyakran olvasható a szó így, rövid "o" betűkkel írva is néhány magyar szövegben. Az angol szó az olasz portafoglio (=dosszié’) kifejezést vette át, ami pedig a latin portare ‘(=visz) és folium (= falevél, könyvlap) szavak összekapcsolásából ered.

Publikálva: 2021. november 9.