Lexiq

Pooling

A pooling angol kifejezés, aminek szó szerinti jelentése valaminek a közös kezelése, összevonás, egyesítés.

Az egészségügyben a pooling módszer több személy tesztmintájának együttes elemzése. Ez nagyobb embercsoportok gyors és olcsóbb vizsgálatára alkalmas eljárás. Például ha a koronavírus-járvány idején egy iskola fertőzöttségére vagyunk kíváncsiak, akkor az összes tanártól és diáktól váladékmintát vesznek, ám ahelyett, hogy ezek mindegyikén egyesével elvégeznék a drága és hosszadalmas PCR‑tesztet, összekeverik a tesztmintákat, és mindössze egyetlen laborvizsgálattal eldöntik, hogy az összesített eredmény pozitív vagy negatív. Ha a pooling eredménye negatív, az azt jelenti, hogy mindenki egészséges az iskolában (és ez úgy derülhetett ki, hogy nem futtattak le több száz felesleges vizsgálatot). Ha viszont az eredmény pozitív, akkor nem lehet tudni, hogy a diákok és a tanárok közül hányan és kicsodák fertőzöttek, ezért ilyenkor vagy mindenkit fertőzöttnek tekintenek, vagy mindenkivel egyesével is elvégzik a tesztet.

A biztosítások területén a pooling jelentése állományegyesítés, azaz amikor több biztosító cég a hasonló szerződésekkel létesített ügyfélkörét egy nagy állománnyá egyesíti. Ilyenkor az egyes biztosítótársaságok egy közös kasszába dobják a díjakból származó bevételt, és ebből a közös kasszából fizetik az esetleges károkat.

A csomagolásiparban a pooling stratégia a többször felhasználható csomagolóanyagok bérlését jelenti, amikor több cég megosztva használja ugyanazokat a dobozokat, rekeszeket, raklapokat stb.

Kapcsolódó szavak: cash pool, planned pooling

Publikálva: 2020. december 9.