Lexiq

Pomace

Az angol pomace (kiejtve: pámisz) magyarul törköly, azaz a gyümölcspréselés után visszamaradt pép.

olívatörköly a magok eltávolítása után egy olasz feldolgozó üzembenA pomace feliratú olajok az olívaolaj kipréselése után megmaradt olívabogyó-pépből, kémiai kivonással készülnek. Ez a pép az olívabogyók héjából, rostos húsából és magvából áll, de benne van még az eredeti olajtartalom 5‑8%‑a is, amit a préselés során nem sikerült kinyerni belőle, és ehhez hívják segítségül a kémiai oldószereket. Noha a pomace lényegében olívaolaj, azt a kémiai úton történő kivonás miatt nem szabad "olívaolaj" néven árusítani.

Magával a kémiai eljárással nincsen semmi baj, hiszen ugyanígy gyártják a hagyományos napraforgó étolajakat is, de azt fontos tudni, hogy a pomace olaj nem annyira értékes, mint az extra szűz olívaolaj, így inkább főzéshez és sütéshez ajánlott a használata. A pomace olajokkal szembeni legfőbb aggály az, hogy a kinyeréséhez használt oldószerek maradványai benne maradhatnak az olajban, márpedig ezek az oldószerek rákkeltő szénhidrogének is lehetnek.

A pomace olajat az olasz sansa (kiejtve: szánszá) és a spanyol orujo (kiejtve: oruho) néven is árusítják. Magyarul általában olívapogácsa-olajnak nevezik.

Bővebben:

Publikálva: 2022. január 14.