Lexiq

Politikai korrektség

A politikai korrektség (angolul political correctness, PC vagy píszí) azt jelenti, hogy valaki úgy fogalmaz és viselkedik, hogy közben igyekszik elkerülni, hogy megsértsen, megbántson másokat, legyen az akár egy másik személy, vagy akár egy vallási, kulturális, etnikai vagy egyéb közösség.

A kifejezés Amerikából terjedt el, és a benne szereplő politikai szó nem a pártpolitikára utal, hanem közösségi, társadalmi értelemben használják.

Például ha valakire azt mondod, hogy néger, az bántó lehet, helyette használhatod az afroamerikai szót, ami a kifejezés politikailag korrekt változata. Hasonló módon a fogyatékos szó politikailag korrekt formája a fogyatékossággal élő kifejezés.

A PC-t gyakran kritizálják azzal, hogy követői túlzásokba esnek, öncenzúrára akarják bírni az embereket, tényeket tagadnak a politikai korrektség nevében, túlérzékeny módon reagálnak dolgokra, és olyan, a hétköznapokban elterjedt szóhasználatot vagy megoldásokat próbálnak betiltani, amik valójában nem bántanak másokat. Vegyes a megítélése például annak, hogy érdemes‑e a "hölgyeim és uraim" kifejezés helyett a "tisztelt utasaink" megszólítást használni annak érdekében, hogy az intergender vagy agender utasokat ne sértsék meg, vagy hogy érdemes‑e amiatt kritizálni egy fehér szinkronszínészt, hogy elveszi a fekete szinkronszínészek munkáját azzal, hogy elvállalja egy fekete szereplő szinkronizálását. Hasonlóan túlzás lehet például, ha két etnikai csoport intelligenciáját vizsgáló tudományos kutatás eredményét azért kritizálják, mert az sértő lehet az egyik csoportra nézve.

Kapcsolódó szavak: eufemizmus, cancel culture

Publikálva: 2021. február 5.