Lexiq

Polarizált napszemüveg

A cikk reklámlinket tartalmaz.

A polarizált napszemüveg olyan lencsével rendelkezik, ami kiszűri a különböző felületekről visszaverődő fényt, ezért azok nem zavarnak a megfelelő látásban.

A különböző fényforrásokból, például a Napból érkező fény mindenféle irányban rezeg, a felületekről visszaverődő fény viszont jellemzően csak vízszintes irányban. Ezt használja ki a polarizált lencse, ami csak a függőeges irányban rezgő fénysugarakat engedi át.

A polarizált napszemüveg előnye, hogy a tükröződő felületekről, például az üvegről, a vízről vagy akár az úttestről visszaverődő fényt kiszűri, ezért ideális például vezetéshez, de akár horgászként is hasznos lehet, hogy jobban látod, hogy mi van a víz alatt. A polarizált lencsén keresztül a Napra merőleges irányokban az ég kékje is sokkal erőteljesebb, szebb látványt nyújt. A hátránya, hogy a teljesen polarizált lencsével egyes mobiltelefonok képernyője sem látható, a félig polarizált lencsék viszont nem szűrik ki teljesen a visszaverődéseket.

Annak ellenőrzése, hogy a napszemüveget polarizált‑e, egyszerű: csak meg kell nézned, hogy a lencsén átnézve, majd félig (90 fokkal) elforgatva ismét átnézve változik‑e, hogy mennyire látod a visszaverődő fényeket. Ha igen, akkor a lencse polarizált.

Polarizált napszemüvegeket vásárolhatsz például Coolvision webáruházban vagy az Eoptika oldalán.