Lexiq

Placebo

A placebo gyógyszert vagy kezelési eljárást utánzó, de valójában hatóanyag, illetve tényleges gyógyhatás nélküli készítmény, eljárás.

Placebo lehet például egy gyógyszer alakú kis cukorka vagy egy kanál keserű folyadék.

A placebohatás lényege, hogy bizonyos esetekben egy beteg állapotában javulás áll be pusztán attól is, hogy placebót adnak neki.

Előfordulhat, hogy a tényleges, hatóanyagot is tartalmazó gyógyszer, illetve gyógyító eljárás működésében is szerepet kap a placebohatás, ezért egy-egy gyógyszer vagy eljárás vizsgálatakor gyakran két csoportra osztják a betegeket: az egyik csoportnak ilyenkor csak placebót adnak, és az ő eredményeiket hasonlítják össze valós gyógyszert kapott személyekével. Így kiderülhet, hogy a vizsgált orvosság mennyire teljesít jobban a placebóhoz képest (ezt nevezik placebo‑kontrollált kísérletnek).

Ha például egy gyereknek fáj a feje, és az anyukája ad neki egy kekszet, azt állítva, hogy ez majd segít rajta, akkor a gyerek valójában csak placebót kapott.

A különböző alternatív gyógymódok előszeretettel használják ki a placebohatást, szándékosan vagy tudattalanul azt a hatást keltve, mintha maga a gyógymód okozta volna a beteg állapotának javulását.

A placebo latin szó, aminek a jelentése tetszeni fogok.

Publikálva: 2020. október 27.