Lexiq

PIN-kód

A PIN-kód egy általában 4 számjegyből álló titkos kód, amivel valaki azonosítani tudja magát, mielőtt hozzáfér valamilyen szolgáltatáshoz.

PIN-kódot kérhet például a mobiltelefonod bekapcsolás után. Ilyenkor a SIM kártyának a PIN‑kódját kell megadnod, ha a mobiltelefon előfizetésedet használni szeretnéd (például hívást fogadnál vagy indítanál, esetleg interneteznél). Szintén PIN-kód lehet szükséges akkor, amikor a bankkártyádat használod, például fizetnél vele vagy pénzt vennél fel egy automatából. Más szolgáltatásoknál is előfordulhat a PIN‑kód használata, beállítható például PIN‑kód a Google fiókodhoz, amit kérni fog például a telefonod, mielőtt egy fizetős alkalmazást vásárolsz vele.

A SIM kártyákhoz és bankkártyákhoz eredetileg egy véletlenszerű PIN‑kód tartozik. Ez a kód a SIM csomagolásában található, illetve bankkártya esetén általában postán küldik ki vagy személyesen adják, és később mindkettőt megváltoztathatod (illetve néha kötelező is megváltoztatni) olyanra, amit könnyebben meg tudsz jegyezni. SIM kártyáknál lehetőség van a PIN‑kód teljes kikapcsolására is.

A PIN-kód megadására általában csak három próbálkozási lehetőség van. Ha mindhárom alkalommal tévesen adtad meg a SIM kártyád kódját, akkor csak egy hosszabb, úgynevezett PUK‑kód segítségével tudod a kártyát feloldani (ez szintén a csomagolásban találod), illetve bankkártya esetén egy napra letilthatják a PIN‑kódot igénylő tranzakciókat.

Elfelejtett PIN-kód esetén sok banknál új bankkártyát kell csináltatni, de van, ahol elég új PIN‑kódot igényelni, SIM kártya esetén pedig általában online felületen vagy USSD‑kóddal lehet a kártyához tartozó PUK‑kódot lekérni.

A PIN az angol Personal Identification Number (= személyi azonosító szám) kifejezés rövidítése.

Publikálva: 2021. február 27.