Lexiq

Pezsgő

A pezsgő erjesztett borból hosszasan érlelt, magas szénsav-tartalmú szeszes ital, amit általában kitüntetett alkalmakkor, például valamilyen sikeres eredmény elérésekor, szilveszter éjszakáján, esküvőn vagy házassági évfordulón, ünnepélyes keretek között fogyasztanak.

A pezsgők elkészítése azzal kezdődik, hogy az alapjául szolgáló szőlőt általában még a teljes érés előtt leszüretelik, amikor még savasabb, és kevesebb benne a cukor. A lassú erjedés során a cukrot az élesztőgombák elfogyasztják, aminek melléktermékeként alkohol és szén-dioxid keletkezik. Ha ezt a szén-dioxidot nem engedik távozni a palackból, akkor a buborékok benne maradnak az italban, és pezsgő lesz belőle. A pezsgősüvegben emiatt általában 5‑6 bar nyomás uralkodik, ami már elég nagy ahhoz, hogy szükség legyen a drótkosárra, ami a dugót az üvegben tartja (szemben például a habzóborral vagy a gyöngyözőborral, amik sima csavaros kupakkal is biztonságosan zárhatóak). A pezsgők alkoholtartalma legalább 8,5% kell hogy legyen.

A különböző pezsgő fajták ízét főleg az határozza meg, hogy mennyi cukrot tartalmaznak. A legédesebbtől a legszárazabb felé haladva így következnek:

egy üveg pezsgő és körülötte sok pezsgőspohárA pezsgőt hosszú nyakú, talpas pohárban szokás felszolgálni. A talp azért praktikus, mert a poharat a száránál fogva kevésbé melegszik fel az ital kortyolgatás közben, míg a hosszúkás forma előnye, hogy szépen mutat, ahogyan a buborékok felfelé gyöngyöznek benne.

Bővebben:

Publikálva: 2020. december 19.