Lexiq

Perfectly imperfect

Az angol perfectly imperfect kifejezés szó szerinti jelentése tökéletesen tökéletlen, ami annyit tesz, hogy elfogadsz valamit az apró hibáival együtt.

A szépségiparban ezzel hangsúlyozzák azt, hogy nem csak a tökéletes külsejű, fiatal modellek reklámozhatnak egy terméket, hanem az idősebb, túlsúlyos, szeplős, testi fogyatékossággal élő, valamilyen kisebbséghez tartozó, vagy bármilyen egyéb tulajdonsággal rendelkező személy is, aki kinézetével eltér a tipikus modellektől.

egy perfectly imperfect alma a többi tökéletes darab közöttAz élelmiszeriparban a perfectly imperfect azokat a termékeket jelöli, amik kívülről szokatlanok ugyan, de beltartalmi értékükben nem térnek el a szabványos árutól. Leginkább a gyümölcsök, a zöldségek és a pékáruk esetében fordulnak elő olyan apróbb szépséghibák, mint például a szabálytalan forma, a kisebb súly, az időjárás miatt a héjon keletkezett folt, vagy egy mélyebb repedés a kenyéren. Ezek általában nem kerülnek a polcokra, mert a vevők úgysem veszik meg őket, így általában az áruházak kukáiban végzik, viszont ha elkülönítve, olcsóbban árusítják őket, akkor a kereskedőnek is kisebb az anyagi vesztesége, a vevő is jól jár, hiszen töredék áron jut hozzá az ételhez, és még az élelmiszer-hulladék is csökken.

Publikálva: 2020. szeptember 22.