Lexiq

PCR-teszt

A PCR-teszt egy kórokozó jelenlétét mutatja ki a szervezetben azáltal, hogy a genetikai örökítő anyagának egy kis darabját megsokszorozzák, és ezáltal "látható válik" az orvosok számára.

Ez tehát nem élő baktériumot vagy vírust mutat ki a szervezetben, amiből az is következik, hogy azt ugyan nagy biztonsággal meg tudja mondani, hogy egy ember megfertőződött‑e a kérdéses kórokozóval, de arról nem ad információt, hogy másokat képes‑e megfertőzni vele. Egy kórokozó örökítő anyaga még több héttel az után is kimutatható az emberben, hogy valaki teljesen meggyógyult, tünetmentes és fertőzőképtelen.

PCR-teszt mintavételEgy pozitív PCR‑teszt azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában kimutatható a keresett vírus vagy baktérium a testedben, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy másokat is meg tudsz fertőzni. Egy negatív PCR‑teszt azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem voltál fertőzött a keresett vírussal vagy baktériummal.

Mindebből következik, hogy a PCR‑teszt arra sem ad választ, hogy valaki a múltban átesett‑e a fertőzésen, hiszen hosszú idő elteltével eltűnnek a kórokozó nyomai a szervezetből. Annak eldöntésére, hogy valaha átestél‑e az adott betegségen, csak a szerológiai tesztek alkalmasak.

A PCR az angol polymerase chain reaction, azaz magyarul polimeráz-láncreakció rövidítése. Ez az a technológia, amivel a DNS vagy az RNS egy részletét kémiai úton (azaz baktérium vagy gomba segítsége nélkül) lemásolják és megsokszorozzák. A fertőző betegségek diagnosztikáján túl ezt a módszert használják például apasági vizsgálatok során vagy örökletes betegségek kimutatására is.

Bővebben: Polimeráz-láncreakció (Wikipédia)

Kapcsolódó szavak: antigén teszt, szerológiai teszt

Publikálva: 2020. november 26.