Lexiq

PayPass

A MasterCard típusú bankkártyák érintés nélküli fizetési módja, amivel úgy tudsz fizetni, hogy egy‑két másodpercre a terminál közelébe tartod a bankkártyádat, és a fizetendő összeg azonnal le is vonódik a számládról.

Az érintésmentes fizetés szabvány logójaA PayPass fizetés előnye, hogy a kártyádat nem kell kiadnod a kezedből, így nem csak gyorsabb, hanem pénzügyi és egészségügyi szempontból is biztonságosabb, mint a hagyományos kártyás fizetés, amikor az eladó bedugja a kártyádat a terminálba vagy végighúzza a kártyádat egy mágnescsík mentén.

A PayPass az NFC technológiára épül, azaz a kártya és a terminál rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kommunikál egymással. A kommunikáció a következőképpen történik:

  1. A kártyában egy antenna és egy áramkör lapul.
  2. A terminál egy gyenge elektromágneses mezőt hoz létre.
  3. Amint a kártya antennája észreveszi a terminál mágneses terét, a kártyában áram jön létre.
  4. Ez az áram maga az adat, amit a kártya elküld a terminálnak. (Ugyanakkor ez az áram biztosítja a jelküldéshez szükséges energiát is.)
  5. A terminál az így kapott információ alapján köti össze a kártyát a bankszámlával, amiről a pénz levonódik.

Mivel a kártya csak egy pár centiméteren belüli hatótávolságú, titkosított jelet küld ki a terminál kérésére, és ez a jel nem befogható mások számára, ezért ez egy biztonságos fizetési mód.

A Visa típusú bankkártyák érintésmentes fizetési szolgáltatása a PayWave.

Bővebben: Érintésmentes fizetés (Mastercard)