Lexiq

Patológia

Magyarul kórtan vagy kórbonctan néven ismert orvostudományi ág, ami a betegségek szöveti, sejt és molekuláris szintű eltéréseinek vizsgálatával foglalkozik.

Szövetminta vizsgálata egy patológiai laboratóriumbanSokan tévesen úgy hiszik, hogy a patológusok az elhunytak boncolásával és a halál okának megállapításával foglalkoznak. Ez azonban csak egy része a munkájuknak (bár kétségtelenül az izgalmasabb és misztikusabb része). Ezen kívül a patológusok feladata a betegek eltávolított szerveinek vagy szöveteinek laboratóriumi vizsgálata, ami segítséget nyújthat a diagnózis felállításához vagy a megfelelő kezelés kiválasztásához. A gyakorlatban ez leginkább a daganatos szövetminták elemzését jelenti, de sok egyéb más betegség esetén is hozzájuk fordulnak a szakorvosok. Egy patológiai vizsgálat például pontosíthatja a betegség típusát, az elváltozás súlyosságát, vagy azonosíthatja a betegséget kiváltó kórokozót vagy gombát. Ezeknek az információknak a birtokában a kezelőorvos már nem a sötétben tapogatózva gyógyítja a betegét.

A patológia kifejezés a görög pathosz (=szenvedés) szóból és -logia (tanulmányozás) utótag összevonásából származik, utalva arra, hogy ez a szakterület a betegségek tünetei mögött álló elváltozásokat vizsgálja.

Bővebben: A patológus munkája és szerepe (A magyar patológia oldala)

Publikálva: 2020. június 28.