Lexiq

Páternoszter

Körforgó lift, ami egymás után érkező, folyamatosan haladó, ajtók nélküli, nyitott fülkékből áll, és az utasoknak a személyfelvonó mozgása közben kell be- és kiszállniuk.

Forgalmas helyeken a páternoszter három okból is hatékonyabb, mint a hagyományos lift:

  1. általában kevesebbet kell várni egy üres fülkére, mint a lift megérkezésére
  2. ha már bent állsz egy fülkében, nem állít meg senki a célodig, csak mert ő máshol akar kiszállni, vagy valaki más is be akar szállni melléd
  3. a fel- és lefelé történő szállítás egymással párhuzamosan (és folyamatosan) zajlik

a páternoszter működési elveA páternoszterrel kapcsolatos legnagyobb misztikum az, mi történik, ha valaki a legfelső vagy a legalsó szinten túlhaladva a fülkében marad, de mint a képen is látszik, a kabinok az átfordulásnál is álló helyzetben maradnak, így ez önmagában nem veszélyes.

Az első páternosztert egy londoni irodaépületben üzemelték be 1884‑ben cyclic elevator (= ciklikus lift) néven. A 20. század első felében igen népszerűvé váltak Európában, ám az Európai Unió betiltotta az újak építését, mert a mozgássérült emberek nem tudják használni őket. Emiatt napjainkban már egyre kevesebb épületben lehet ilyen felvonóval találkozni.

A páternoszter név onnan ered, hogy a keresztény egyház legismertebb imádsága, a Miatyánk első két szava "Pater noster" (= "Mi Atyánk"), és a páternoszter fülkéi úgy járnak körbe‑körbe egy végtelenített láncszerkezeten, mint az imákat jelképező gyöngyszemek a rózsafüzéren.

Szinonimái: öröklift, körforgó lift, folytonjáró.

Bővebben:

Publikálva: 2020. augusztus 7.