Pasztőrözés
A pasztőrözés (vagy más néven pasztörizálás) egy hőkezelési eljárás, aminek során az élelmiszert 60‑90 °C közötti (de mindenképpen 100 °C alatti) hőmérsékletre rövid idő alatt felhevítik, majd gyorsan visszahűtik.
Ennek célja, hogy az élelmiszerben lévő baktériumoknak olyan nagy mennyiségét (99,0‑99,9 %‑át) elpusztítsák, hogy a maradék mikroorganizmus már ne jelentsen veszélyt a fogyasztó számára. Ezzel egyúttal a termék eltarthatósági ideje is megnő.
A módszert olyan folyékony élelmiszerek gyártása során alkalmazzák, mint például a tej, a tejszín, a bor, a gyümölcslé, a tojáslé stb.
A pasztőrözés Louis Pasteur francia mikrobiológusról és vegyészről kapta a nevét, aki kifejlesztette az eljárást 1862‑ben.
Bővebben:
Kapcsolódó szó: liotizálás
Publikálva: 2022. szeptember 17.

Louis Pasteur