Lexiq

Paszpartu

A paszpartu a kép és a keret között lévő szegély, azaz tulajdonképpen egy kereten belüli keret, aminek elsődleges funkciója, hogy esztétikailag kiemelje a képet, mert az közvetlenül a keretbe helyezve sokszor előnytelenül néz ki.

Modern kép fekete keretben, fehér paszpartuvalA paszpartu szélessége tetszőleges, de akkor mutat szépen, ha szélesebb, mint maga a képkeret, mert ugyanakkora vagy kisebb méret esetén olyan hatást kelt, mintha összenyomná a benne lévő képet.

A paszpartu általában egészen vastag, 2‑3 mm‑es kartonból készül, ezért további előnye, hogy eltartja a képet az üvegtől, így biztosítva az olyan sérülékenyebb képek tartósságát, mint amilyen egy szénrajz vagy egy krétával készített alkotás. Minél vastagabb a karton, a látvány szempontjából annál fontosabb, hogy a paszpartuból kivágott ablak ne élesen, hanem ferdén, 45 fokban legyen kivágva, de ezt csak a képkeretező műhelyekben használt speciális szerszámmal lehet megvalósítani.

Mivel a paszpartu egy keskeny sávban eltakarja a kép szélét, ezért arra is alkalmas, hogy a kép megrongálódott éleit elrejtse.

A kifejezés a francia passepartout (kiejtése: pesszöpártú, jelentése: mesterkulcs) szóból származik.