Lexiq

Passzív immunizálás

A passzív immunizálás az, amikor egy kórokozóval szemben úgy szerzel védettséget, hogy "készen kapod" a szükséges védő anyagokat. Ez azt jelenti, hogy nem a te immunrendszered termeli meg az antitesteket, hanem - akár természetes úton, akár szándékosan - már maguk a kórokozó elleni védő anyagok jutnak a szervezetbe.

A passzív immunizáció 2 formája:

  1. természetes úton szerezve: amikor az anyától a magzat a méhlepényen keresztül vagy a csecsemő a szoptatás útján kapja meg a kész antitesteket
  2. mesterséges beavatkozással kiváltva: amikor orvosi úton már azokat a kész antitesteket juttatják a szervezetbe, amelyek hatékonyak a kórokozóval szemben. Ezek az ellenanyagok azonnali védelmet nyújtanak például egy kígyómarás esetén a méreganyag semlegesítésére vagy egy baktérium szaporodásának meggátlására. A antitesteket általában egészséges emberek véréből nyerik ki, és tisztítás után juttatják a beteg szervezetébe.

Ez a fajta védettség (szakszóval immunitás) átmeneti, és csak olyan rövid ideig tart, amíg a kapott védő anyagok le nem bomlanak a szervezetben. Ez általában néhány napig vagy maximum 3‑4 hétig tart.

Ellentéte: aktív immunizálás

Bővebben: A szervezet immunológiai védettségének kialakítása (Digitális Tankönyvtár)

Publikálva: 2021. február 28.