Lexiq

pandas

A pandas (kiejtve: pendöz) egy kiegészítő csomag a Python programozási nyelvhez, ami adatok feldolgozására és elemzésére használható. Ehhez egy adatbázis oszlopához hasonló Series, és egy adatbázis táblához hasonló DataFrame nevű adatszerkezetet tesz elérhetővé.

a pandas logójaA pandas segítségével számtalan különböző formátumból (pl. Excel, CSV, JSON, SQL, HTML tábla) beolvashatsz adatokat, áttekintést kaphatsz róluk, kezelheted a hibás vagy hiányzó részeket (adattisztítás), átalakíthatod, rendezheted, szűrheted, illetve a Matplotlib-el grafikonon ábrázolhatod őket. Az adatok kezelését gyors, C nyelven írt kód végzi.

A pandas a NumPy kiegészítő csomagra épül, nyílt forráskódú és ingyenes. Gyakran használják az adattudomány, adatelemzés és a gépi tanulás területén.

A név a panel data kifejezésből ered (ami az ökonometriában azt jelenti, hogy valamiről több különböző időből származó adataink vannak), ugyanakkor utalás a "Python Data Analysis" kifejezésre is. A szót kisbetűvel kell kezdeni, hivatalosan még akkor is, ha egy mondat elején szerepel.

Bővebben: pandas alapok (Faragó Csaba)

Publikálva: 2022. szeptember 16.