Lexiq

Panacea

A panacea egy minden bajt gyógyító csodaszer, azaz olyan állítólagos gyógymód, amiről azt állítják, hogy valamilyen gyógyíthatatlan betegséget orvosol, vagy minden betegséget meggyógyít. Régebben inkább az örök életet ígérő gyógynövényeket nevezték így.

A kifejezést negatív értelemben használják, felhívva a figyelmet egy szer állítólagos hatásának eltúlzott mértékére. Jellemzően orvosok és tudósok szájából hallani a kuruzslók által kínált gyors és egyszerű megoldások minősítésére. Például ha valaki azt állítja, hogy a nagy dózisú C‑vitamin gyógyítja a rákot, akkor a vitamint egy csodaszerként tünteti föl. Ezen túl a kifejezést szokták használni arra az esetre is, amikor valaki egyetlen megoldással akar minden felmerülő problémát egyszerre elintézni. Például ilyen, amikor egy főnök minden üzleti nehézségét azzal akarja megoldani, hogy még szigorúbban fogja az alkalmazottait.

Panacea istennő egy 16. századi metszeten, orvosi kellékekkel körülvéveA szó a görög pan- (=minden) előtag és aceomai (=gyógyít) szavak összevonásából ered. A görög mitológiában Panacea a gyógyítás istennője. A monda szerint Panaceának volt egy főzete, amivel bármilyen betegségből képes volt kigyógyítani az embereket.

Publikálva: 2021. november 6.