Lexiq

Pacal

A pacal a szarvasmarha vagy juh kérődzéshez használt előgyomra, illetve az ebből készült étel.

A kérődző állatoknak különleges, négy részből álló, összetett gyomruk van. A lenyelt táplálék először megrágatlanul a két első gyomorrészbe, a bendőbe, majd a recés gyomorba kerül, hogy itt megpuhuljon. Ezután az állat visszaöklendezi a szájába a már megpuhult táplálékot, megrágja, és ismét lenyeli, és ekkor a harmadik gyomorrészbe, a leveles gyomorba, majd végül az emésztés tulajdonképpeni helyére, az oltógyomorba jut.

bendőből előkészített pacalA magyar élelmiszerügyi előírások szerint csak az első három gyomorrész számít pacalnak, az oltógyomor nem. A hentes ezek recés falát a nyálkahártyától és a zsiradéktól megtisztítja és kifordítja, így egy világos krémszínű, frottír zoknira emlékeztető belsőséget kap.

A klasszikus magyar pacalpörkölt fő alapanyaga a gyomorrendszer első állomása, a bendő, amit csíkokra vágva, hagymával és paprikával főznek.

Bővebben:

Publikálva: 2021. május 12.
Módosítva: 2021. május 13.