Lexiq

Overtourism

Az angol overtourism szó szerinti jelentése túlturizmus vagy túlturistásodás, azaz az a jelenség, amikor egy várost vagy egyéb térséget olyannyira elözönlik a turisták, hogy az már rontja a helyi lakosok életminőségét vagy veszélyezteti a természet értékeit.

tömeg a Trevi-kútnál RómábanA leghíresebb példa erre Róma, Velence, Barcelona, Amszterdam és a többi európai nagyváros, de már Budapesten is adódott probléma ebből, amikor a 7. kerületi bulinegyed lakói panaszt emeltek a külföldi vendégek túl nagy száma és zavaró éjszakai élete miatt.

A jelenség hátterében a tömegturizmus előidézői állnak, úgy mint az egyre olcsóbb utazási lehetőségek (pl. fapados járatok, akciós jegyek) és az egyre olcsóbb szállás alternatívák (pl. Airbnb, couchsurfing), a hírek egyre gyorsabb és szélesebb körű terjedése (pl. utazós Instagram profilok, internetes bakancslisták).

Az overtourism megfékezése a turisták időbeli és térbeli széthúzásával lehetséges, azaz ha a vendégek nem csak a nyár 2‑3 hónapjában, hanem egész évben érkeznek egy helyre, illetve ha a nagyvárosok és egyéb felkapott helyszínek mellett a kevésbé ismert úti célok felé igyekeznek terelni őket, azzal csökkenthető egy‑egy kapós terület terheltsége.

Publikálva: 2020. augusztus 18.