Lexiq

Operatív törzs

Az országot érintő rendkívüli helyzetben felállított ideiglenes szakmai javaslattevő testület, amelynek feladata az aktuális krízisállapotban szükséges feladatok meghatározása és előkészítése, továbbá az általuk javasolt döntések végrehajtásának felügyelete.

A leginkább közismertté vált operatív törzs a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs volt, amit a kormány 2020. január 31-én alakított meg a COVID–19 hazai kezelése céljából. Ez folyamatosan figyelte a járványhelyzetet, és ajánlásokat fogalmazott meg a kormány részére. De ilyen volt a migrációs helyzet kezelése érdekében 2015 őszén felállított Központi Operatív Törzs, és ilyen a legutóbb felállított Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is azoknak a közigazgatási szabályoknak a felszámolására, amelyek megnehezítik a hazai vállalkozások tevékenységét.

Az operatív szó ebben az esetben arra utal, hogy a testület azonnali végrehajtói feladatokat lát el. Nem tétovázik hosszasan, hanem gyors, hozzáértő és szakszerű döntéseket hoz.

A törzs szó emberek csoportját jelenti, akik ez esetben különböző szakmai területeket képviselnek. Például a koronavírus kapcsán felállított operatív törzs tagjai többek között a belügyminisztérium, a mentőszolgálat, az idegenrendészet, a katasztrófavédelem képviselői, az országos tisztifőorvos, egy kórházi főigazgató stb.

Bővebben:

Publikálva: 2020. április 24.