Lexiq

Önszámlázás

Az önszámlázás lényege, hogy egy termékről vagy szolgáltatásról a számlát nem az azt értékesítő vagy szolgáltató cég, hanem a megrendelő állítja ki saját maga számára.

Az önszámlázást gyakran használják például EU‑n belüli értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás esetén, mert a megrendelő fél így biztos lehet abban, hogy a kiállított számla megfelel a helyi jogszabályi előírásoknak. További előnye lehet például, hogy a megrendelőnek így nem kell várnia a számlára, gördülékenyebbek lehetnek egyes üzleti folyamatok, illetve csökkentheti az alvállalkozók adminisztrációs terheit.

Magyarországon belül is lehetőség van önszámlázásra, ezt azonban írásbeli megállapodásnak kell megelőznie, a számlán fel kell tüntetni, hogy "önszámlázás", és a kötelező számlaadat‑szolgáltatásnak is eleget kell tenni, amit a számlát kiállító félnek kell teljesítenie. A külföldre történő értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás esetén, ahol a külföldi cég köteles az adót megfizetni, az általa önszámlázással kiállított számlákra nem vonatkozik a kötelező számlaadat‑szolgáltatás. Bizonyos helyzetek, termékek vagy szolgáltatások esetén a fentiektől eltérő, külön előírások is érvényesek lehetnek.

Publikálva: 2021. február 25.