Lexiq

Öndiagnosztika

1.

Hétköznapi értelemben az a tevékenység, amikor valaki bizonyos tüneteire rákeres az interneten, és az ott olvasottak alapján saját magát diagnosztizálja.

Egyes esetekben valóban hasznos tud lenni egy kicsit utánajárni a tüneteidnek, mielőtt orvoshoz fordulsz, például ha valami ijesztőt tapasztalsz magadon, ám az interneten kiderül, hogy általában nem áll komoly probléma a háttérben. Például ha egyik óráról a másikra véres lesz a vizeleted, akkor természetes, hogy megrémülsz, mígnem az interneten gyorsan kiderítheted, hogy valószínűleg csak egy húgyúti fertőzés okozza a vérzést, amit kivizsgálás után általában antibiotikummal kezelnek, tehát mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, de semmi okod az aggodalomra.

Ugyanakkor az öndiagnosztizálás egyik nagy hátránya, hogy bizonyos tünetekre egészen ritka, ám súlyos betegségeket is kiadhat a kereső. Ha például szédülsz és erős fejfájással küzdesz, annak agyvérzés vagy akár agytumor is állhat a hátterében, de ezeknek természetesen igen csekély az esélyük, a legvalószínűbb, hogy mindössze érzékeny vagy a frontokra vagy leesett a vérnyomásod.

Az öndiagnózis legnagyobb veszélye az, ha valaki teljesen meg van győződve arról, hogy az a baja, amit az interneten olvasott, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy nem is fordul orvoshoz a panaszaival, hanem önmagát kezdi el kúrálni, amivel akár még rosszabb állapotba is kerülhet.

2.

A technológia területén az öndiagnosztika (vagy önellenőrzés) funkció azt jelenti, hogy egy gép képes észlelni a saját meghibásodásait, és kijelezni azt a használója számára.

Az autók egyes részeinél például jeladók vannak, amik értesítést küldenek, ha valamilyen hibát észlelnek. Ilyenkor kigyullad egy lámpa a műszerfalon, a szervizben pedig ki tudják olvasni a hibakódot, ami alapján kiderül, hogy pontosan mivel van probléma. Számítógépek esetén az önellenőrzés általában valamilyen szoftver lefuttatását jelenti, ami alaposan tesztel minden részegységet. Sok más egyéb háztartási elektronikus rendszer is fel van szerelve önellenőrző funkcióval, például a lakásriasztók és a TV‑k.