Lexiq

Önbíráskodás

Az önbíráskodás azt jelenti, hogy valaki a törvényes, hivatalos út helyett önhatalmúlag, saját maga vesz elégtételt egy vélt vagy valós sérelemért.

Önbíráskodás például, ha észreveszed, hogy valaki lopja a paradicsomodat, és rendőr hívása helyett dühödben rátámadsz a tolvajra, és jól megvered. Szintén önbíráskodás, ha valaki pénzzel tartozik neked, nem akarja megadni, és úgy gondolod, hogy a jogi út túl hosszadalmas lenne, ezért erőszakkal, fenyegetéssel vagy más módon elveszed az illető pénzét.

Jogi értelemben Magyarországon az önbíráskodást ennél szűkebben értelmezik: csak az számít önbíráskodásnak, ha valaki kifejezetten egy vagyoni igényének igyekszik erőszakkal, fenyegetéssel érvényt szerezni. Ha például valaki egy gyermekbántalmazót megver, az jogi szempontból nem önbíráskodás (de ez nem jelenti azt, hogy nem is büntetendő).

Az önbíráskodást 1‑től 5 évig, fegyverrel, felfegyverkezve, csoportosan vagy védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetve 2‑től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Publikálva: 2020. november 21.