Lexiq

Önbeteljesítő jóslat

Olyan előrejelzés, ami valóra váltja önmagát. Ez úgy működik, hogy ha valamiről gondolsz valamit, akkor az akár igaz, akár nem, megváltoztatja a viselkedésedet, mégpedig olyan irányban, hogy amit kezdetben gondoltál, az mindenképpen igazzá váljon.

Kétféle önbeteljesítő jóslat létezik:

  1. Amikor a viselkedést valaki másnak a véleménye formálja át. Erre híres példa az a kísérlet, amikor egy osztályban véletlenszerűen kiválasztott gyerekeket okosnak illetve butának tüntettek fel a tanárok előtt, és mivel a tanár elvárásai majd a gyerek erre adott reakciói oda‑vissza hatottak, végül az okosnak hitt gyerekek az átlagnál jobban, míg a butának tartott gyerekek az átlag alatt teljesítettek a tanév végére. Ezt a jelenséget Pygmalion hatásnak is nevezik George Bernard Shaw Pygmalion című műve alapján.
  2. Amikor a viselkedést az illető saját gondolatai alakítják át. Például ha esélytelenül indulsz egy versenyen, akkor emiatt nem is adod bele minden erődet a küzdelembe, így aztán nagy eséllyel valóban veszíteni fogsz; ha azonban tele vagy önbizalommal és elszánt vagy, akkor mindent megmozgatsz, csak hogy bebizonyítsd, képes vagy nyerni, aminek köszönhetően megnőnek az esélyeid a győzelemre. Erre mondják, hogy a gondolataidnak teremtő ereje van.

Az önbeteljesítő jóslatok azonban nem csak egyéni szinten működnek. Ha például elterjed egy (akár téves) pletyka, mi szerint a BNK Banknak anyagi nehézségei támadtak, akkor a bank minden szemfüles ügyfele rohan kivenni onnan a pénzét, nehogy elveszítse, ha a bank csődbe megy. Ezzel a tömeges pénzmegvonással azonban csak még nehezebb helyzetbe taszítják a bankot, aki emiatt valóban csődbe mehet, akár igaz volt a kezdeti pletyka, akár nem.

A jelenség tehát az elvárások valóságalakító hatását jelöli, azaz hogy amit elhiszel magadról vagy másról, az gyakran valóra válik.

Bővebben: