Lexiq

Okosotthon

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Az okosotthon (vagy angolul smart home) az otthon automatizálásra és távoli irányítására kitalált technikai megoldások összessége, amik segítenek az otthon kényelmesebb, biztonságosabb élvezetében.

Egyes okosotthon megoldások például lehetővé teszik a ház bizonyos részeinek központi, távoli irányítását, mások arra használhatóak, hogy az otthon automatikusan alkalmazkodjon a környezet változásaihoz, például a fűtés vagy a fények intelligens állításával, vagy értesítést (és esetleg kameraképet) küldjenek bizonyos események bekövetkezésekor.

Az okosotthon eszközök gyakran kapcsolódnak az internetre (IoT), hogy azon keresztül lehessen kommunikálni velük. Ilyen például a mobiltelefonnal állítható lámpakapcsoló, garázsajtó, redőny, a telefonra értesítést küldő mozgásérzékelő, vagy ilyen lehet egy állítható színű égő is. Más megoldások mesterséges intelligenciára építenek, például az automatikusan működő porszívó vagy a hanggal irányítható és különböző feladatokra kérhető okoshangszóró.

Az otthonod okossá alakítására lépésenként, az egyes eszközök külön‑külön beszerzésével is lehetőség van, így a kezdő lépésekhez nem szükséges nagy beruházás.

Okosotthon termékek kaphatóak például a Robotworld webáruházban.

Publikálva: 2021. február 17.