Lexiq

Ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodás vagy más néven biogazdálkodás olyan mezőgazdasági forma, ami...

  1. nem használ szintetikus növényvédő szereket és műtrágyát a növénytermesztés során;
  2. nem használ mesterséges állati gyógyszereket (pl. antibiotikumot) és hozamfokozót (pl. hormonokat) az állatok által biztosított élelmiszer-termelés során.

Az ökológiai növénytermesztés során kizárólag szerves trágyát (pl. baktériumalapú biotrágyát) és természetes biológiai növényvédő technikákat (pl. vetésforgó) alkalmaznak.

egy fürt paradicsomA biotermelés előnye a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az állatok jóllétének elérése, továbbá a tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb és egyúttal a káros vegyi anyagoktól mentes zöldségek és gyümölcsök előállítása.

Az ökológiai gazdaságból származó termékeket "bio", az "öko" vagy az "organikus" szavakkal jelölik. Az élelmiszeripar gyakran használja a "természetes", a "natúr", a "hagyományos", a "vegyszermentes" vagy az "E-mentes" kifejezéseket is, ezek azonban csupán reklámfogások, és nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék összetevői biogazdaságból származnak.

Bővebben: