Lexiq

OCR

1.

Az informatikában az OCR az angol optical character recognition rövidítése, aminek a magyar jelentése optikai karakterfelismerés. Olyan programot jelent, ami valamilyen képen lévő nyomtatott, gépelt vagy ritkábban kézzel írt szöveget képes felismerni, és számítógépen szerkeszthető szöveggé alakítani, úgy, mintha csak te magad begépelted volna a billentyűzeten.

Ha egy szöveget egyszerűen csak lefényképezel, akkor egy képet kapsz, és a rajta lévő szöveggel nem nagyon tudsz mást kezdeni, mint hogy elolvasod, vagy egy képszerkesztővel alakítgatod a betűk alakját, színét, függetlenül attól, hogy az valójában szöveg vagy csak egy felhő, amit formázgatsz. Az OCR előnye, hogy segítségével a képet szöveggé tudod alakítani, amit így tetszés szerint átírhatsz, bemásolhatsz egy e‑mailbe, felolvastathatsz egy programmal, vagy bármi mást megtehetsz vele, amit egy szöveggel meg tudsz tenni. OCR nélkül ehhez neked magadnak kellett volna begépelni a szöveget, ami egy hosszabb mű esetén nagyon sok időt igényelne.

Az OCR hátránya, nem minden esetben működik tökéletesen. Kicsi, rossz minőségű, ferde, homályos vagy rosszul megvilágított képeken előfordulhat, hogy tévesen ismeri fel a szöveget. Mivel a legtöbb OCR program a felismert szavakat egy szótár szavaival hasonlítja össze, és ez alapján javítja, előfordul, hogy a kapott szöveg ugyan értelmes szavakat tartalmaz, de különbözik attól, mint ami a fotón van, és mondat esetleg maga már értelmetlen.

A technológiát használják például könyvek digitalizálásához, fotókon található szövegek más nyelvre való lefordítását végző programokban, vagy a postai csekkeken, ahol OCR sáv a neve a jobb alsó sarokban lévő, < és > jelek között számokat tartalmazó résznek, és az ott található számokat egy számítógép OCR segítségével olvassa be.

2.

A sportban az OCR az angol obstacle course racing rövidítése, aminek a magyar jelentése akadálypálya verseny. Az OCR során különböző akadályokat kell leküzdeni, például falakra kell felmászni, elemek alatt kell átkúszni, nehéz dolgokat kell cipelni vagy vízzel teli szakadékon kell átugrani, és közben a lehető leggyorsabban kell teljesíteni a távot.

Publikálva: 2021. március 4.