Lexiq

Nyílt forráskód

A nyílt forráskód (vagy angolul open source) azt jelenti, hogy egy szoftver forráskódja (azaz azoknak az utasításoknak a sorozata, amik meghatározzák, hogy a program mit csinál) szabadon elérhető bárki számára, és a legtöbb esetben szabadon felhasználható, módosítható, terjeszthető, illetve bárki részt lehet a további fejlesztésében is.

Például egy nyílt forráskódú játékkal nem csak játszani lehet, de aki ért hozzá, az megnézheti, hogy pontosan hogyan működik, ebből tanulhat (ami jól jöhet, ha később ő is játékprogramot szeretne írni), javíthatja az esetleges hibákat, vagy akár ki is bővítheti a játékot új funkciókkal.

Sok nyílt forráskódú programot egy‑két ember vagy egy kisebb közösség készít hobbiból, de vannak nagyobb cégek által készített nyílt forráskódú szoftverek is.

Sokak által ismert nyílt forráskódú programok például a Linux, az Android operációs rendszer, a Firefox böngésző, a LibreOffice irodai programcsomag és a GIMP képszerkesztő.

A nyílt forráskódú szoftverek előnyei közé tartozik például, hogy működésük átlátható (nem kell egy nagy cégben megbíznunk, hogy a program azt csinálja, amit mondanak, akár mi magunk is ellenőrizhetjük), biztonságosabbak (a forráskódot sokan vizsgálják, és a biztonsági hibákat gyorsan javíthatja bárki), használatuk olcsóbb (jellemzően ingyenesek), és a programozók rengeteg munkát megspórolhatnak egy már kész nyílt forráskódú szoftver átalakításával, hiszen nem kell mindent elölről maguknak lefejleszteniük.

Ellentéte a zárt forráskód.

Publikálva: 2022. október 1.