Nutritional yeast
A nutritional yeast (kiejtve: nutrisünöl jíszt) magyarul inaktív élesztő, élesztőpehely vagy sörélesztőpehely néven kapható, ételízesítésre használt termék.
A nevével ellentétben semmi köze a sütésre használt élesztőhöz. A kelt tészták sütőélesztő hozzáadásával készülnek, amit angolul baker's yeast, szó szerinti fordításban "pékek élesztője" néven árusítanak. Ezzel szemben az inaktív élesztőben az élesztősejtek a feldolgozás során elpusztulnak, így a termékben már inaktívak, nem erjesztik meg az ételt, tehát az inaktív élesztő tészta kelesztésére, kenyér sütésére nem használható.
A nutritional yeast név szó szerinti magyar fordítása "étkezési élesztő", ami arra utal, hogy ez közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, szemben a sütőélesztővel. Az angol nyelv tehát erre helyezi a hangsúlyt a két élesztőtípus között, míg a magyar nyelv az élesztősejtek szaporodási képessége szerint különbözteti meg őket.
Publikálva: 2022. szeptember 14.

A nutritional yeast magyarul inaktív élesztő vagy élesztőpehely