Lexiq

Nutritional yeast

A nutritional yeast (kiejtve: nutrisünöl jíszt) magyarul inaktív élesztő, élesztőpehely vagy sörélesztőpehely néven kapható, ételízesítésre használt termék.

A nevével ellentétben semmi köze a sütésre használt élesztőhöz. A kelt tészták sütőélesztő hozzáadásával készülnek, amit angolul baker's yeast, szó szerinti fordításban "pékek élesztője" néven árusítanak. Ezzel szemben az inaktív élesztőben az élesztősejtek a feldolgozás során elpusztulnak, így a termékben már inaktívak, nem erjesztik meg az ételt, tehát az inaktív élesztő tészta kelesztésére, kenyér sütésére nem használható.

balra egy kis adag inaktív élesztőpor, jobbra kiszóródott sörélesztőpehelyA nutritional yeast név szó szerinti magyar fordítása "étkezési élesztő", ami arra utal, hogy ez közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, szemben a sütőélesztővel. Az angol nyelv tehát erre helyezi a hangsúlyt a két élesztőtípus között, míg a magyar nyelv az élesztősejtek szaporodási képessége szerint különbözteti meg őket.

Publikálva: 2022. szeptember 14.