Lexiq

NumPy

A NumPy (kiejtve: námpáj) egy kiegészítő csomag a Python programozási nyelvhez, ami rendkívül gyors és könnyen kezelhető többdimenziós tömbök használatát teszi lehetővé, valamint támogatja rajtuk a különböző matematikai, logikai, rendezési, lineáris algebrai, statisztikai és egyéb műveletek elvégzését.

a NumPy logójaA NumPy tömbök azonos típusú adatokból állnak, amiknek a kezelését gyors, C nyelven írt kód végzi. A velük végzett műveletek elemenként kerülnek végrehajtásra, így például ha szeretnél két azonos hosszúságú számlistát összeszorozni, akkor nincs szükséged for ciklus használatára, egyszerűen csak egy szorzásjelet kell raknod a két tömb változója közé. Hasonlóan könnyű az adatok kiválasztása, például egy x tömb 5‑nél nagyobb elemeit az x[x > 5] segítségével kaphatod meg. Ez rövidebb, jól átlátható kódot eredményez, kevesebb hibalehetőséggel.

A NumPy nyílt forráskódú és ingyenes. Gyakran használják az adattudomány és a gépi tanulás területén, több népszerű csomag támogatja, illetve épül rá, például a pandas és a scikit‑learn.

A név a Numerical Python rövidítése.

Bővebben: Amikor egy felhasználó óriások vállán áll (ELTE)

Publikálva: 2022. szeptember 1.