Lexiq

Num Lock billentyű

A Num Lock (vagy NumLock) gomb a billentyűzet numerikus, azaz számokat tartalmazó résznének ki- és bekapcsolására szolgál.

Numerikus billentyűzetrészEgyes billentyűzetek jobb oldalán található egy külön terület, ahol a számok négyzet alakba rendezve helyezkednek el. Ez a rész a számok gyors begépelésére szolgál. Ezek a billentyűk gyakran más funkciókat is el tudnak látni, gyakran vannak rajtuk például a kurzort mozgató nyilak. A Num Lock gomb megnyomásával lehet váltani, hogy a gombok számként, vagy a rajtuk jelölt másik funkció szerint viselkedjenek.

Vannak olyan billentyűzetek, ahol nincs külön numerikus terület, de a betű gomboknál elérhető egy ahhoz hasonló elrendezésű rész. Ezeken a gépeken a betűk és a számok használata között lehet váltani a Num Lock gomb segítségével.

Előfordul, hogy valaki véletlenül állítja át a Num Lock billentyűt, és nem tudja, hogy hogyan kell visszaállítani, hogy a billentyűzete a megszokott módon működjön. Ilyenkor meg kell keresni a Num Lock gombot, és visszakapcsolni az eredeti állapotába. Ehhez egyes számítógépeken az Fn billentyű és egy másik billentyű együttes lenyomása szükséges.

Publikálva: 2020. május 21.