Lexiq

Nüansz

A nüansz olyan apró különbség, csekély eltérés két dolog között, ami alig különbözteti meg egyik dolgot a másiktól.

Magyarul leginkább a nüansznyi szó formájában használják. Például egy nüansznyi probléma olyan semmiség, amin könnyen átlendül az ember. Ha csak egy nüansznyi odafigyelés kellene ahhoz, hogy valami jobban működjön, akkor azt érdemes megtenni, hiszen minimális erőfeszítésbe kerül. Ha valakinek nüansznyi esélye sincs nyerni egy versenyen, akkor ő valószínűleg nagyon kezdő még.

Külön érdekesség, hogy néha a nüansz szó jelentését megkettőzve használják a szót, például amikor csekély nüanszokról vagy nüansznyi apróságokról beszél valaki.

a kék és a zöld szín árnyalatait bemutató festékskálaA nüansz kifejezés a francia nuance (kiejtése: nyüónsz) szóból származik, aminek eredeti jelentése színárnyalat (például a nuances de vert magyarul a zöld szín árnyalatait jelenti). Ezt körülbelül a 17. században már az angol nyelv is átvette ugyanígy írva, ám egy picit másképp, nyüánszként ejtve. Ennek bővült ki a jelentése egy általánosabb értelemmel, amivel már nem csak színárnyalatbeli fokozatot, hanem hangok közötti finom eltérést, vagy bármi másfajta kis különbséget jelentett.