Lexiq

NRV

Az NRV az angol Nutrient Reference Value rövidítése, ami szó szerint magyarul "táplálkozási referencia érték", és a gyakorlatban a vitaminok és ásványi anyagok felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyiségét jelzi.

Ezek az adatok arra szolgálnak, hogy az emberek tudják, miből mennyire van szükség a hiány megelőzésére egy átlagos, egészséges felnőtt esetében.

Az étrend kiegészítők dobozán meg szokták adni a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, valamint az NRV oszlop alatt a referencia értékhez mért százalékos arányt is. Például ha egy tabletta 600 mg kalciumot tartalmaz, akkor egy szem NRV%‑a 75 lesz, mert a kalcium napi ajánlott mennyisége 800 mg. Ez annyit jelent, hogy egy szem tablettával a napi ajánlott kalcium mennyiség 75%‑át be is viszi a fogyasztó.

Amelyik termék hatóanyag-tartalma sokszorosan meghaladja az ajánlott napi bevitel értékét, annak rendszeres, hosszú távú fogyasztása nem ajánlott.

vitaminok és ásványi anyagok napi beviteli referencia értékei egy táblázatbanAz Európai Unió iránymutatása szerint a napi ajánlott beviteli értékek a következők:

Vitaminok:

Ásványi anyagok:

Forrás: ogyei.gov.hu

Publikálva: 2022. szeptember 13.