Lexiq

Nozokomiális

Egészségügyi ellátáshoz vagy kórházban tartózkodáshoz köthető dolog, például ennek során szerzett fertőzés.

A nozokomiális fertőzések megjelenhetnek már a kórházi tartózkodás alatt vagy a kórházból való távozás után is. Ha a fertőzés a kórházi felvételt követő 48 órán túl (de 30 napon belül) alakul ki, akkor az nagy eséllyel nozokomiális eredetű.

Az ilyen fertőzések terjedhetnek közvetlen érintkezéssel, az elégtelenül fertőtlenített tárgyakon keresztül, cseppfertőzéssel, az étellel vagy akár a levegőn keresztül is. A leggyakoribb nozokomiális betegségek a tüdő- és torokgyulladás, a légúti és a húgyúti fertőzések, valamint a hasmenéssel járó emésztőszervi betegségek, de a nyílt sebek és egyéb bőrelváltozások is gyakorta elfertőződnek.

A WHO adatai szerint a fejlett országokban a betegek 5‑10%‑a, a fejlődő országokban legalább 25%‑a fertőződik meg egészségügyi ellátás során. E magas arány oka elsősorban az, hogy a kórházba kerülő betegek eleve fogékonyabbak a fertőzésekre, hiszen gyakran idősebbek, krónikus betegséggel küzdenek, immunrendszerük kevésbé hatékonyan működik, legyengült állapotban vannak, sebeik vagy egyéb bőrsérülésük lehetnek stb. Emellett természetesen növelik a kockázatot maguk az orvosi beavatkozások (pl. kanül, katéter, lélegeztető készülék), amelyek veszélyességét csak fokozza, ha egy kórház túlzsúfolt, a személyzet létszáma kevés, a dolgozók korszerűtlen berendezéseket használnak, vagy netán hiányt szenvednek a szükséges eszközökben.

A kifejezés a görög nosos (=betegség) és kom (=gondozás) szavak, valamint a helyszínre utaló -eion utótag összeolvadásából származik.

Angolul: healthcare-associated infection, rövidítve HAI.

Bővebben:

Publikálva: 2020. július 16.