Lexiq

Női atlétatriász

A táplálkozási zavar, a menstruáció kimaradása és a csontritkulás tünetegyüttese. Csak ritkán jelentkezik mindhárom tünet egyszerre, leggyakrabban az evés zavara és a menstruáció elmaradása lép fel, hiszen a csontritkulás kialakulásához hosszabb idő szükséges.

Nevét onnan kapta, hogy a tünetek ilyen kombinációját elsősorban női sportolók között figyelték meg, leggyakrabban a karcsú alakot igénylő sportok (pl. atlétika, gimnasztika) és a hosszan tartó edzést megkívánó sportok (pl. hosszú távfutás, kerékpározás) művelői között. A triász szó jelentése három, ami a három tünet együttes előfordulására utal.

Az atlétatriász általában a táplálkozási rendellenességgel indul, például a beteg túl sokat sportol, és ehhez nem elegendő mennyiségű kalóriát visz be a szervezetébe, vagy szigorúan visszaszorítja bizonyos ételek (pl. hús) fogyasztását, esetleg önhánytatással igyekszik megszabadulni a korábban megevett ételtől testsúlyának megőrzése vagy csökkentése érdekében. Ennek következtében marad el a menstruációs vérzés az alacsony testzsír-arány és a felborult hormonháztartás miatt. Ha ez az állapot tartósan fennáll, az idővel csontritkuláshoz vezet, mert a kalcium csontokba épüléséhez szükséges hormonokból nincs elegendő a szervezetben.

Angolul: female athlete triad.

Bővebben: