Lexiq

Nivellál

1.

Átvitt értelemben azonos szintre hozza a dolgokat, kiegyenlíti a különbségeket. Például ha a városi és vidéki tanárok fizetését nivellálják, az azt jelenti, hogy mostantól nem lesz eltérés attól függően, ki hol végzi el ugyanazt a munkát.

Gyakori szófordulat, hogy mindig minden lefelé nivellál, azaz a színvonalbeli különbségek jellemzően úgy tűnnek el, hogy a magasabb szint süllyed le az alacsonyabb szintűhöz, és nem fordítva. A fenti példában a tanárok fizetésének nivellálása valószínűbben történik úgy, hogy a városi pedagógusok bérét csökkentik a vidékiek javára, mintsem hogy a vidékiek fizetését egyszerűen felemelnék a városi bérek szintjére. Az iskolai esélyegyenlőség egyik bírálata is az, hogy lefelé nivellál, azaz nem a hátrányos helyzetűeket emeli fel, hanem a tehetséges diákok érdeklődését rombolja le. A közösségi média is lefelé nivellálja a szakértők és a dilettánsok véleményét, hiszen az amatőr többségi vélemények nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint a megszűrt csatornákon érkező információk.

2.

Talajt egyenget, azaz amikor valaki elsimítja a föld hepehupáit. Például ha a szomszéd nivellálja a telkét, akkor elhordja a buckákat és betemeti a gödröket rajta, hogy a kert egy szintben legyen.

3.

A szó eredeti jelentése szerint vízmértékkel vagy egyéb műszerrel szintkülönbséget mér. Például ha egy szakember nivellálja a készülődő autópálya tervezett útvonalát, akkor a kiszemelt terület két vagy több pontján megméri annak magasságát, és kivonogatja őket egymásból.


A kifejezés a francia niveler (= kiegyenlít, szintez) szóból ered.