Lexiq

Newtonmas

A Newtonmas a december 25‑ei ünnepnap egy kevésbé elterjedt, általában egyes ateisták által használt elnevezése, ami egy alternatív magyarázatot ad arra, hogy ők mit ünnepelnek karácsonykor. Leggyakrabban humorizálva használják a kifejezést.

Isaac Newton arcképeA szó a karácsonyt jelentő angol Christmas kifejezés mintájára lett megalkotva, és arra utalnak vele, hogy Krisztus ("Christ") születése helyett az ateisták Isaac Newton fizikus, a modern tudomány megalapítójának születésnapját, és így a tudományt, az ész diadalát ünneplik december 25‑én (a Julianus‑naptár szerint Newton 1642. december 25‑én született).

Newton születésnapjának megünneplése valószínűleg az angol Newton Association (= Newton egyesület) nevéhez fűződik, akik 1890‑ben tartottak először ajándékozós‑beszélgetős összejövetelt az alkalomból.

Bár a kifejezést nem használta, de szintén Newton születésnapja és karácsony napjának egybeesésével viccelődött Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus 2014‑es karácsonyi Twitter bejegyzésében:

"Sok-sok éve ezen a napon egy gyermek született, aki 30 éves korára megváltoztatta a világot. Boldog születésnapot, Isaac Newton (született: 1642. dec. 25.)!"