Lexiq

Neuroplaszticitás

A neuroplaszticitás az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik. Amikor például megtanulsz valami új dolgot, mondjuk hulahoppkarikázni, akkor a mozgásért és az egyensúlyozásért felelős idegi kapcsolataid megváltoznak annak érdekében, hogy a karikát egyre könnyedebben tudd pörgetni a derekad körül.

Ez a képesség észrevétlenül a mindennapjaink része. Az idegsejtek között lévő kapcsolatok másodpercről másodpercre változnak attól függően, mit érzékelsz, mit érzel, mit gondolsz, mit csinálsz stb. Minden új beérkező információ és tapasztalat átrendezi az idegsejtek közötti viszonyokat, azaz minden új élmény áthuzalozza, átszervezi az agyadat. Ennek köszönhetően tudsz új készségeket megtanulni, és ez főleg akkor válik látványossá, ha egy sérülés vagy egyéb károsodás után az agy újratanulja az elveszett működéseket, például egy agyvérzés után újra kell tanulni beszélni.

Ez különböző strukturális szinten és többféleképpen történhet. Mikroszkopikus szinten például a szinapszisok erősödhetnek vagy gyengülhetnek (pl. zongoratanulás során egyre inkább automatizálódnak a gyakran ismételt ujjmozdulatok), sőt akár a szürkeállomány aránya is megváltozhat helyenként (pl. ha valaki megvakul, akkor a hallásért és tapintásért felelős agyterületekre kiemelt szüksége lesz). Nagyobb léptékű változás következik be akkor, ha egy adott funkcióért felelős agyi aktivitás teljesen áthelyeződik egy másik agyterületre (pl. a beszéd képessége a bal agyfélteke oldalsó területén van, de ha valakinek pont ez az agyterülete sérül, akkor a beszéd - intenzív rehabilitációval - átkerülhet az agy másik pontjára).

A neuroplaszticitást a 20. század második felében fedezték fel. Korábban úgy tartották, hogy ilyen mértékű képlékenységet csak a fejlődésben lévő idegrendszer tud felmutatni. Noha most már bizonyos, hogy a felnőtt agy is plasztikus, ez a képesség gyermekkorban a legerősebb, és az idősödéssel egyre gyengül, de olyanok is befolyásolják, mint például a motiváció és a figyelem.

Szinonimái: neurális plaszticitás, agyi plaszticitás.

A kifejezés a neuron (=idegsejt) és a plasztikus (= változtatható, képlékeny) szavak összetételéből származik.

Publikálva: 2020. május 13.
Módosítva: 2021. november 29.