Lexiq

Nemzeti Tehetség Program

A Nemzeti Tehetség Program a magyar állam támogatási rendszere, aminek célja a tehetséges magyar fiatalok megtalálása és segítése, valamint a tehetség hasznosulásának előmozdítása.

a Nemzeti Tehetség Program egyik kiadványának borítója "mert a tehetség számít" szlogennelA támogatásokat a legkülönfélébb területeken kimagasló tehetségek és tehetséggondozó szakemberek közvetlenül, ösztöndíjként vagy elismerő díj formájában, illetve közvetett módon, iskolán vagy szakmai műhelyen keresztül kapják meg. A program által meghirdetett pályázatokra hazai és határon túli magyar intézmények (pl. iskolák, egyetemi karok) és szervezetek (pl. egyesületek, alapítványok) jelentkezhetnek. A pályázatok útján kiosztott pénz a magyar államkasszából, az Európai Unió forrásaiból, valamint a magyar lakosság adományaiból tevődik össze.

Ez utóbbinak része az adó 1% is, ami két részből tevődik össze. A Nemzeti Tehetség Programot a második, egyházi 1% felajánlásával lehet támogatni. Ezt akkor érdemes választanod, ha nem tartozol semmilyen vallási közösséghez. Ha sem az egyházakat, sem a Nemzeti Tehetség Programot nem szeretnéd támogatni, a második 1% felajánlására szolgáló rubrikát üresen is hagyhatod, ettől még ugyanúgy érvényes marad a civil szervezetnek tett, első 1% felajánlásod. Ebben az esetben a második 1%‑nak az összege visszakerül az államkasszába. Az adó 1% rendelkezés határideje minden évben május 20.

A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

A program weboldala: nemzetitehetsegprogram.hu

Publikálva: 2021. május 19.