Lexiq

Nemezis

A nemezis (s‑sel a végén kiejtve, és nem sz‑szel) jelentése sors, végzet.

lábával a legyőzött ellenséget tapossa, kezével a szerencse kerekét irányítja, ez a kép a sorsra gyakorolt egyetemes befolyását szimbolizálja.

Általában negatív szövegkörnyezetben használják, amikor a sors bünteti az embert, a végzet lesújt rá. Ennek az az oka, hogy a görög mitológiából Nemeszisz a büntetés, a bosszú istennőjeként híresült el, aki leginkább az önteltséget, a hivalkodó viselkedést torolta meg valamilyen balszerencsével. Emiatt mondják arra, aki elnyerte méltó büntetését, hogy utolérte a nemezis.

i.e. 150 körül készült márványszobor, amin Nemeszisz lábával a legyőzött ellenséget tapossa, kezével a szerencse kerekét fogja, ezzel a szobor a sors irányítójaként ábrázolja őtAz igazság azonban az, hogy Nemeszisz nem a büntetés vagy a bosszú istennője volt, hanem azt adta, amit megérdemelt az ember, jót és rosszat egyaránt. Ebbe persze az is beletartozott, hogy időnként megtorolta az istenekkel szembeni elbizakodottságot, és innen ered az, hogy a szó nem a pártatlan igazságosság eszméjét, hanem a büntető igazságosságot vagy Isten büntetését, azaz a sors bosszúját, a baljós végzetet fejezi ki.

Nemeszisz neve a nem- (= kioszt, eloszt) szóból eredő némein (= megadja, ami jár neki) kifejezésből származik.

Publikálva: 2022. január 22.