Lexiq

Nap mint nap

A nap mint nap szófordulat jelentése napi rendszerességgel, naponta.

A kifejezésben a "mint" szó előtt nem áll vessző. Ennek az az oka, hogy a "mint" szó elé akkor kell vesszőt rakni, ha összehasonlításra szolgál (pl: Ma korábban keltem, mint tegnap.; Két szelet kenyér több, mint egy kifli.) A "mint" szónak azonban létezik két másik használata is, amikor nem kell vessző elé:

  1. ha a "több mint" szókapcsolat nem összehasonlítást, hanem a jelentés fokozását fejezi ki (pl. Ez több mint szerelem.; Két szelet kenyér több mint elég nekem.)
  2. ha a "mint" szó a "-ként" toldalékot helyettesíti (pl. Feri mint gitáros került a zenekarba. = Feri gitárosként került a zenekarba.; Becsülöm őt mint embert. = Becsülöm őt emberileg.)

Ez utóbbi esethez tartozik a nap mint nap kifejezés is, olyasféle jelentéssel, hogy egyik nap ugyanolyan, mint a másik (a közlés szempontjából). Például ha valaki azt mondja, hogy "Gézát nap mint nap a kocsma környékén látom.", az azt fejezi ki, hogy mindegy, hogy munkanap vagy hétvége van, mindegy, hogy süt a nap vagy esik az eső, Géza ott áll a kocsma ajtaja körül.

A nap mint nap szinonimái: mindennap, naponta, napi rendszerességgel, minden áldott nap, lépten‑nyomon.

Publikálva: 2022. január 20.