Lexiq

Nagyszombat

A nagyszombat a húsvét előtti szombat, amikor a kereszténység arra emlékezik, hogy Jézus holtan feküdt a sírjában másnapi feltámadása előtt i. sz. 33‑ban.

Andrea Mantegna olasz festő Halott Krisztus siratása című képe 1480-bólMivel ez a gyász napja, a hagyomány szerint ez egy csendes nap, amikor keveset beszélnek, és amelyen nevetgélni, mulatozni nem szabad, hiszen Jézus a sírban fekszik, és ez a nap az ő siratásáról szól. A hívők ilyenkor a templomban felállított szentsír előtt imádkoznak. Ez egyúttal a nagyböjt utolsó napja. Ugyanakkor ez a nap a lelki készülődés és reményteli várakozás a feltámadásra, hiszen a vallás tanítása szerint Jézus ezen az éjszakán, vasárnapra virradóan győzedelmeskedett a halál felett.

Ez a szombat nem munkaszüneti nap, tehát az üzletek ugyanúgy nyitva tartanak, mint egy átlagos szombati napon.

A nagyszombat minden évben március 21. és április 24. közé, 2022‑ben április 16‑ra esik.

Az ünnep neve kisbetűvel írandó, mert a helyesírási szabályzat 144. pontja szerint az ünnepek, a nevezetes napok és a történelmi események nevét kis kezdőbetűvel írjuk.

A nagyszombat hivatalos latin neve Sabbatum Sanctum, azaz szent szombat. Az ünnep angolul Holy Saturday(= szent szombat), németül Karsamstag(=gyászszombat), franciául Semedi saint (= szent szombat), olaszul Sabato santo (= szent szombat).

Bővebben:

Kapcsolódó szó: nagypéntek

Publikálva: 2021. április 3.