Lexiq

Nagypéntek

A nagypéntek a húsvét előtti péntek, amikor a kereszténység Jézus halálára emlékezik, a vallás tanítása szerint ugyanis i. sz. 33. április 3. péntek volt az a nap, amelyen Jézust elítélték és keresztre feszítették.

Jézus keresztre feszítveA hagyomány szerint ez egy szigorú böjti nap, amikor legfeljebb háromszor szabad enni, és ezek között csak egyszer szabad jól lakni, a húst teljesen mellőzve, minél kevesebb zsírt fogyasztva. A keresztény hívők ezzel az önmegtartóztatással fejezik ki bűnbánatukat és Jézus iránti szeretetüket. Ilyenkor a fő étkezésen általában levest, főzeléket vagy tésztát ettek, mellette pedig kenyeret, kukoricát, hagymát, savanyúságot, gyümölcsöt, befőttet, mézet, diót és mákot fogyasztottak.

Ez a péntek több mint 15 európai országban munkaszüneti nap. Hazánkban 2007 óta számít piros betűs ünnepnek a 2017. évi XIII. törvény szerint. Ennek indoklása az volt, hogy ez segíti a méltó megünneplést, hiszen áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs feltámadás, és nagypéntek nélkül nincs húsvét.

A nagypéntek a húsvéttal együtt egy négynapos hétvégét indít, ami minden évben március 20. és április 23. közé, 2022‑ben április 15‑re esik.

Az ünnep neve kisbetűvel írandó, mert a helyesírási szabályzat 144. pontja szerint az ünnepek, a nevezetes napok és a történelmi események nevét kis kezdőbetűvel írjuk.

A nagypéntek hivatalos latin neve Feria sexta in passione et morte Domini, azaz az Úr szenvedésének és halálának péntekje. Az ünnep angolul Good Friday (= jó péntek) vagy Holy Friday (= szent péntek), németül Karfreitag (=gyászpéntek), franciául Vendredi saint (= szent péntek), olaszul Venerdí santo (= szent péntek).

Bővebben:

Kapcsolódó szó: nagyszombat

Publikálva: 2021. április 2.