Lexiq

Naevus

A naevus (kiejtve: névusz) az anyajegy latin orvosi neve.

Az ártatlan anyajegyek jelen lehetnek már születéskor is, de később, gyermekkorban és felnőttkorban is megjelenhetnek. Tipikus esetben lassan növekednek, majd megállnak a növekedésben, és örökre úgy maradnak. Ritkábban maguktól eltűnnek.

egy anyajegy közelről fényképezveLegrosszabb esetben ismét növekedésnek indulnak, és rosszindulatú daganattá fejlődnek. Erre akkor van nagyobb esély, ha az anyajegyet folyamatosan valamilyen irritáció vagy egyéb külső hatás éri (például folyton dörzsöli a ruha, sokat éri a napfény, újra és újra beleakad valami és megsérül stb.). Éppen ezért ha egy anyajegy bárhogyan megváltozik (például növekedni kezd, megváltoztatja az alakját, más színt ölt, vérezni vagy nedvedzeni kezd stb.), érdemes bőrgyógyászhoz fordulni vele.

Többféle anyajegy létezik, és a bőrgyógyászok meg szokták nevezni, ha valamelyik eltér a többitől, más típusba tartozik. Ha egy orvosi papíron azt látod, hogy a diagnózisod festéksejtes naevus k.m.n., az azt jelenti, hogy a szokásos, színes anyajegyeid vannak, amelyek jóindulatúak.

Publikálva: 2022. október 1.