Lexiq

MVP

1.

Az angol most valuable player rövidítése, aminek a magyar jelentése legértékesebb játékos.

A legértékesebb játékos díját szakújságíróktól szokták kapni a legjobb, legfontosabb játékosok a különböző sportágakban, például kosárlabdában, labdarúgásban vagy kézilabdában.

2.

Az angol minimum viable product rövidítése, aminek a magyar jelentése legkorábbi működőképes termék, azaz egy terméknek az a minimális változata, ami már alkalmas arra, hogy a felhasználók, vásárlók elé kerülhessen, és azok visszajelzéseket, javaslatokat tehessenek vele kapcsolatban.

Az MVP‑t használó filozófia lényege, hogy a gyors termékkibocsátással megelőzhető a hosszas és felesleges munka, amit esetleg egy olyan termékbe ölnél bele, amit a felhasználók nem is szeretnének. Ehelyett korai közzététel után folyamatos visszajelzések alapján érdemes a termék teljesebb változatát kifejleszteni.

Például ha kitalálod, hogy készítesz weboldalt, ahol az emberek nyilvántarthatják, hogy milyen könyveik vannak, akkor ne várj a közzétételével addig, amíg minden tervezett funkció elkészül, hanem publikáld azonnal, amikor már használható, azaz be lehet írni a könyvek szerzőit, címeit, és vissza lehet nézni a listát. A plusz funkciókat, például a keresést vagy a könyvek fotók alapján történő automatikus felismerését ráérsz akkor elkészíteni, ha már látod, hogy maga az alapötlet életképes, és a felhasználók tényleg ilyen funkciókat szeretnének.

Publikálva: 2021. november 5.