Lexiq

Murci

A murci részben erjedt szőlőmust, tehát egy köztes állapot a must és a bor között.

A bor készítésének első lépése az, hogy a szőlő levét kipréselik, ez a folyadék a must, ami a szőlő magas cukortartalma miatt rendkívül édes ital. Az erjedés azonban már néhány órán belül megkezdődik, azaz a szőlőlében lévő cukrot a szintén benne élő élesztőgombák szép lassan alkohollá alakítják. Ez a félig-meddig megerjedt, kicsit zavaros állagú, még igen édes ízű, de az egyre növekvő alkoholtartalomtól már enyhén szénsavas, bizsergető hatású ital a murci.

egy pohár murciEz tehát már egy alkoholos ital, de kisebb az alkoholtartalma, mint a kész bornak. A murci további erjedésével fokozatosan alakul át a folyadék kész borrá.

Bővebben:

Publikálva: 2022. október 17.