Lexiq

MSC tanúsítvány

Az MSC a Marine Stewardship Council (magyarul tenger-felügyeleti tanács) rövidítése. Ez egy független nonprofit szervezet, ami a fenntartható halászatok tanúsítását végzi.

MSC tanúsítvány kék logójaEgy termék csomagolásán a kék MSC logó azt igazolja, hogy az élelmiszer vadon élt, és felelősségteljesen működő halászatból származik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a halászat egészséges szinten tartja a vadon élő halak számát, gondoskodik az ökoszisztéma természetes fenntartásáról, és nem alkalmaz pusztító hatású vagy egyéb jogellenes halászati módszereket.

Az MSC címke megszerzésének olyan feltételei vannak, mint például:

Az MSC-t a WWF és a brit Unilever élelmiszeripari cég alapította 1996‑ban. A szervezet küldetése, hogy hozzájáruljon a világ tengereinek egészséges fennmaradásához. Ezt a fenntartható halászatok elismerésével és jutalmazásával kívánja megvalósítani. Azokat a halászatokat, amik bizonyítani szeretnék, hogy megfelelnek az MSC elvárásainak, egy olyan szakértői csoport értékeli, ami elvileg független a halászattól és az MSC‑től egyaránt. Mivel azonban a halászatnak évi több tízmillió forintos jogdíjat kell fizetnie az MSC címke használatáért, ezért az MSC abban érdekelt, hogy minél több halászat munkásságát elfogadja. Emiatt az MSC címke sokak szerint nem annyira hiteles minősítés.

Az MSC kizárólag a vadon élő halászatra vonatkozó program. A tenyésztett halak fenntarthatósági tanúsítványát az ASC intézi.

Az MSC hivatalos weboldala: www.msc.org

Bővebben:

Publikálva: 2021. november 28.