Lexiq

MOOC

A MOOC az angol massive open online course (magyarul tömeges nyílt online kurzus) rövidítése, és olyan weben elérhető tanfolyamokat értenek alatta, amiken bárki részt vehet.

A MOOC-ok általában videókból, olvasnivalókból, rövid kvízekből és nagyobb vizsgákból állnak, és általában lehetőség van egy fórumon az oktatóval vagy más diákokkal is kommunikálni, illetve szükség esetén segítséget kérni.

Vannak ingyenesen hozzáférhető kurzusok, valamint fizetősek is. Egyes tanfolyamokon csak akkor kell fizetni, ha hivatalos tanúsítványt szeretnél arról, hogy elvégezted. A tananyagokat gyakran egyetemek, illetve nagy cégek készítik, de előfordulnak kisebb, egy‑egy magánszemély, vállalkozó által létrehozott kurzusok is.

Több olyan weboldal is van, ami felületet biztosít a kurzusoknak, a legtöbben ezek valamelyikét használják. Népszerű ilyen oldalak például a Coursera, az edX, a FutureLearn és az Udacity. Az ezeken található kurzusok általában angol nyelvűek. Magyar nyelvű MOOC például a K-MOOC és a Debreceni Egyetem MOOC.

Publikálva: 2021. november 2.